Olivový olej, těstoviny a rajčata, to je typická italská rodina

Kdybychom si vzali na pomoc kuchařky celého světa, zjistíme, že italská kuchyně je jednou z těch vůbec nejoblíbenějších. A vůbec není divu, lehkost přípravy a výborná stravitelnost pokrmů, co navíc skvěle chutnají, tady snad ani nebude co více dodávat – každý se může brzy přesvědčit sám, Itálie není jen pro mistry kuchaře, ale všechny, kteří se někdy mihli doma v kuchyni. Zkuste využít i olivový olej, protože právě s ním není co zkazit. Tedy, pokud si jej dobře vyberete, neboť neplatí, že každá lahvička na trhu v sobě ukrývá unikátní směs.

Bez oliv by to ve středomořském světě nebylo ono

Jednou je vyzkoušíte a nebudete už chtít bez nich nikdy být! Řeč je teď samozřejmě o plodech, které jsou základem pro olivový olej. Vybírejte si extra panenskou variantu s jasně deklarovanou zemí původu a neuděláte chybu! Jen tak mimochodem, pokud plánujete nakupovat opravdovou kvalitu, ptejte se i po způsobu sklízení a stáčení do lahví, v jakém prostředí se stočený olej uchovává a tak podobně. Zjistíte pak mnohem víc a budete si moci udělat jasný obrázek o plodině, která dává už tisíciletí středomořským destinacím vynikající chutě a přitahuje každé léto velký zájem turistů. Olivovník je symbolem míru už odpradávna, s olivovou ratolestí se druhdy chodilo vyjednávat o příměří. V kuchyni se ale vyjímá produkt z oliv ještě lépe, podívejte se třeba na olivový olej Chiavalon, istrijská značka je známá po celém světě a jde od úspěchu k úspěchu, to vše v krétské nebo sicilské konkurenci.

Rajčatová omáčka se na talíři vyjímá…

Vyzkoušejte těstoviny s rajčatovou omáčkou a nebudete chtít už nikdy jinak! Co je jejich skrytým kouzlem, onou tajnou ingrediencí? Správně, olej z oliv z istrijských plání, po celý rok zalitých sluncem. Pak už stačí jen trochu bazalky, která dodá i speciální vůni – protože jíst se musí všemi smysly, nejde jen o chutě. Kvalitní suroviny jsou základem, čerstvá rajčata nebo stroužky česneku prostě nelze nijak opomenout!

Publikováno: 25. 09. 2020

Kategorie: Rady a tipy

Autor: Denisa Vlasáková